SPANJE

Het prachtige stukje in het noorden is een onbemind hoekje in Spanje. Van het noordoosten bij de Franse grens tot vlak voorbij Bilbao in het westen. Hypermodern en traditioneel gaan hier hand in hand. Het is de ideale regio voor wijnliefhebbers en Bourgondiërs. Tijd om onze motorhome in te laden en op ontdekking te vertrekken.

De regio is tweetalig Spaans en Baskisch worden door elkaar gebruikt. De Basken zijn een trots en zelfstandig volk dat jarenlang gevochten heeft voor zijn onafhankelijkheid. De inwoners zijn dan ook zeer fier op hun eigen cultuur. De hoofdstad is Vitorai-Gasteiz en de grootste stad is Bilbao. Een andere bekende (gastronomische) stad is San Sebastian, vlakbij de Franse grens.

 

 BILBAO

Bilbao staat bekend als een moderne havenstad met zijn vele tapasbars, geweldig eten en fantastische architectuur. Je kan geen verslag over het Baskenland maken zonder Bilbao, met als blikvanger het Guggenheimmuseum van Frank O. Gehr, te vernoemen. Dit pronkstuk van moderne architectuur beschikt over een kunstcollectie uit de 2e helft van de 20ste eeuw. Er zijn verschillende voorstellingen van hedendaagse kunst. De aantrekkingskracht van het museum is zo groot dat men spreekt van het Guggenheim-effect. Het Guggenheim ligt vlak aan de rivier Nervion die de stad in twee delen verdeelt. De Casco Viejo, de oude stad ofwel Siete Calles genoemd, naar de 7 parallelle straten die naar het zevenhonderd jaar oude centrum leiden. De kathedraal van Santiago de Bilbao is één van de opvallendste bouwwerken. Je kan er bovendien gratis een kijkje nemen. De tapas worden hier pintxos genoemd. Er zijn hier genoeg leuke barretjes in de Casco Viejo maar ook in de wijk Abando zijn er veel leuke plekjes. Bilbao is vrij compact en kan je in één dag verkennen maar het is toch de moeite om hier 2 à 3 dagen voor uit te rekken.

 

SAN SEBASTIAN

In San Sebastian voel je de grandeur uit de belle époqueperiode nog overal. Het stadhuis is gevestigd in het voormalige casino en je ziet dan ook geregeld art nouveau terugkomen.  San Sebastiàn, of in de volksmond Donostia genoemd, is de hemel op aarde voor foodies.  Je vindt hier per vierkante meter de meeste sterrenrestaurants van de wereld. Maar je kan hier de Nieuwe Baskische Keuken ook proeven in één van de  gezellige pintxosbars. San Sebastiàn is met zijn mooie schelpvormige baai de Bahia de la Concha, met aan beide kanten een heuvel en daartussen het eilandje Santa Clara, de meest mondaine badplaats van Noord-Spanje. ‘s Avonds verandert het oude centrum in een sfeervolle boel. Wandel zeker naar het kunstwerk ‘El Peine del Viento’, ofwel ‘De kam van de wind’ op het einde van het Ondarette strand, aan de voet van de berg Monte Igueldo. Het kunstwerk bestaat uit granieten terrassen met daarop stukken staal die tijdens stormachtige dagen een bijzonder geluid produceren. De gemakkelijkste manier om de Monte Igueldo te bezoeken is met de kabelbaan ‘de Funicular de Igueldo’.  Hierboven geniet je van een prachtig uitzicht. Op terugweg kan je een stop maken bij Miramar Jauregia, een prachtig paleis met mooie tuinen die open zijn voor publiek.

 

URDAIBAI

Iets ten oosten van Bilbao vind je het ecologisch reservaat Urdaibai. Urdaibai is een ecologisch reservaat van tien bij vier kilometer, vlak naast Gipuzkoa. Als je van dieren en ongerepte natuur houdt, is dit de plek waar je naartoe moet. Je vindt hier Basondo, een wilde dierenopvang waar je verschillende soorten dieren kunt terugvinden. Ze hebben hier zwijnen, struisvogels, ezels, herten, bizons en zelfs lynxen! Ook 2 katten waarvan er ééntje komt knuffelen. Er is ook een modern centrum waar je meer leert over de vogeltrek in Europa. Laga beach is één van de mooiste stranden in Europa. Je kan in het strandtentje Toki Alai genieten van een verfrissing. Er is zelfs een bib in het Gernika Assembly House. Het dorpje Bermeo bezit 75% van alle tonijnboten ter wereld en bijna iedereen is er visser. Ook het Fisherman museum is een bezoekje waard. De tonijnconservenfabrikant Aroyabe is heel interessant maar vooral de proeverij op het einde is pas genieten. Tonijn in olie wordt alleen maar beter naarmate hij ouder wordt.

OVERNACHTEN

Autocaravaning Kobetamendi, Kobeta 31, 48002, Bilbao, Spanje.

Een camperplaats met een prachtig uitzicht op de stad ten zuidwesten net buiten Bilbao. De stadsbus stopt voor de deur en brengt je naar het centrum. Er zijn 80 parkeerplaatsen er zijn water- en elektriciteitsvoorzieningen, een winkel en een badkamer en 24 uur security.