PORTUGAL

Het mooie, zuiderse Portugal lonkt ons! Als vakantieland biedt Portugal talloze mogelijkheden. Het wordt wel eens omschreven als een surfersparadijs met zijn prachtige stranden, indrukwekkende rotsformaties en grillige kustlijn.

Je vindt er adembenemende natuurreservaten terug met wijngaardterrassen  en schilderachtige landschappen. De bevolking is bovendien zeer gastvrij en in de sfeervolle, bruisende stadjes, waarvan sommige deel uitmaken van de UNESCO werelderfgoedlijst, vindt iedereen zijn gading. Redenen genoeg om Portugal met de motorhome te verkennen. Olà!

 

DE GROENE KUST – COSTA VERDE

De Costa Verde ligt in het noordwesten van Portugal. Deze 95 km lange kuststrook vertrekt ten zuiden van Porto tot aan de Spaanse grens. Denk aan pittoreske vissersdorpjes, lange zandstranden, idyllische baaitjes en sfeervolle steden. De havenstad Porto betovert met zijn rabelo boten en portovaten. Porto werd in 2001 zelfs uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Ook het historisch centrum staat genoteerd op de UNESCO werelderfgoedlijst. Tussen de kronkelende rivieren vind je groene berghellingen, serene valleien, velden en wijnranken. Want niet alleen de beroemde port maar ook de Vinho Verdo kent hier zijn oorsprong in Amarante. Rondom Porto liggen de kustplaatsen Matosinhos en Vila Nova de Gaia. Porto is onlosmakelijk verbonden met port maar de meeste porthuizen zijn echter in Vila de Nova de Gaia, ook wel Gaia genoemd, te vinden.

Enkele interessante plekken:

 • kustplaats Povoa de Varzim
 • religieuze stad Braga
 • nationaal park Peneda-Geres
 • stad Guimarães (UNESCO)
 • badplaats Viana do Castelo

 

DE ZILVERKUST – COSTA DE PRATA

Zon, zee en cultuur. De Costa de Prata heeft het allemaal. De Costa de Prata is de zilverkust van Portugal, gelegen aan de westkust van Portugal, tussen Lissabon en Porto. De zilverkust begint vanaf de westkust boven de Costa de Lisboa, landinwaarts richting de grens met buurland Spanje en tot aan aan de Costa Verde in het noorden. De naam is afkomstig van de goudwitte stranden die sterk contrasteren met zware rotspartijen langs de kust. Maar je kan hier ook een heleboel geschiedenis terugvinden. Een van de grootste pareltjes is het middeleeuws stadje Óbidos. Dit volledig met kantelen ommuurde, kleurrijke vestingstadje is prachtig gerestaureerd. Je kan hier verdwalen een labyrint van smalle kasseienstraatjes. De kleine witte huisjes zijn traditioneel beschilderd met blauwe en gele randen. Vaak is dit een dagtripje dat gepland wordt vanuit Lissabon. Het werelderfgoed van universiteitsstad Coimbra en het leistenen dorp Piodao zijn ook zeker de moeite.  Ook de kloosters van Batalha en Alcobaça en de kastelen van Leiria mag je niet vergeten.

Enkele interessante plekken:

 • natuurgebied Serra da Estrela
 • strandgebied São Martinho do Porto
 • caldas da Rainha met haar genezende baden
 • bedevaartsoord Fátima
 • tempeliersstad Tomar

 

DE ROMANTISCHE KUST – COSTA DE LISBOA

De Costa de Lisboa wordt ook de romantische kust genoemd, vlakbij hoofdstad Lissabon. Je combineert hier de gezellige, mondaine stadjes, met pittoreske dorpjes en leuke kustplaatsen. In het binnenland vind je een bosrijke omgeving vol met eucalyptus bomen en esdoorns. In de eerste helft van de twintigste eeuw was de Costa een toevluchtsoord voor de adel. Hierdoor is de Costa de Lisboa dan ook een culturele parel geworden. De beau monde liet hier kastelen, paleizen en indrukwekkende buitenverblijven bouwen vlakbij de Portugese hoofdstad bouwen. Lissabon zelf is een authentieke stad met prachtige vergezichten en sfeervolle bezienswaardigheden die zeker niet op je lijst mag ontbreken. Ook stadje Sintra gelegen in natuurreservaat Serre da Sintra met zijn prachtige tuinen, kastelen en indrukwekkend bouwwerken, is een aanrader. Palácio de Monserrate is hier de kerst op de taart. Op het schiereiland Setubal ligt Sesimbra met het natuurpark Arrabida en de kaap Cabo Espichel.

Enkele interessante plekken:

 • mondaine badplaats Estoril en Cascais
 • lokale badplaats Costa da Caparica
 • vissersdorp Ericeira
 • Palácio de Monserrate
 • strand Oeiras

 

PARKING MET ZEEZICHT

Praia do Carvoeiro in Lissabon (38° 56′ 42″ N – 9° 24′ 50″ W): een prachtige locatie op zandgrond met een mooi uitzicht op de zee.  Op 2 km afstand van het centrum zonder voorzieningen.