OP DOORTOCHT IN EIGEN LAND

Cultuur opsnuiven in Mechelen, tot rust komen in de hoge Kempen en het Hageland. Om dan te eindigen met de motorhome in onze hoofdstad Brussel!

 

MECHELEN

Mechelen ligt in het hart van Vlaanderen, halfweg tussen Brussel en Antwerpen. De charmante stad van de Maneblussers kan zeker tippen aan onze grootsteden. Door haar compacte centrum kan je de hele stad te voet doorkruisen en de leukste plekjes bewonderen. Het is zonder meer gezellig rondstruinen hier. Zin in een vleugje cultuur? Bezoek zeker het Museum Hof van Busleyden. Het is gehuisvest in een groots en prachtig renaissance stadspaleis. Stap hier in de voetsporen van Hiëronymus van Busleyden, Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More. Reis op en neer tussen de de glorieuze geschiedenis van de stad en de mooie toekomst die nog in het verschiet ligt. Nog een architecturaal pareltje is de Wintertuin Ursulinen. De zusters Ursulinen uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver bouwden deze hypermoderne, art nouveau glas-in-koepel in 1900, in functie van hun meisjespensionaat. Prachtig om te zien hoe de zonnestralen spelen met het glas en de feeërieke effecten hiervan op de fauna en flora. Heb je wat frisse lucht nodig nadien? Maak dan zeker een wandeling langs het water en volg het Dijlepad. Het pad leidt je langs (en over) de Dijle, tussen Haverwerf en Kruidtuin. Zo ontdek je Mechelen vanuit een heel ander perspectief en slenter je langs de achterzijde van de oude huizen. Altijd leuk om stiekem even binnen te kijken.

 

DE HOGE KEMPEN

Na 7 jaar krijgt Connecterra een nieuwe naam: Terhills. De hoofdtoegangspoort van het Nationaal Park Hoge Kempen wordt zo op de internationale kaart gezet. Het prachtige wandelgebied wordt bovendien binnenkort gratis toegankelijk. LRM en Regionaal Landschap Kempen en Maasland bundelden hun krachten en vonden dat verplicht toegangsgeld niet klopte met de filosofie dat natuur van iedereen is. De kleine, financiële bijdrage die voordien gevraagd werd, was om het bezoekersonthaal en de faciliteiten te onderhouden. Nu zijn er ambitieuze natuurdoelstellingen voorop gesteld, ook dit vergt middelen, maar de natuurliefhebber wordt vanaf nu uitgenodigd om een bijdrage te doen op vrijwillige basis.  Het voormalige Connecterra is gesitueerd op de plaats waar meer dan een kwart eeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide. Vandaag de dag ziet het landschap er helemaal anders uit en kan je hier genieten van een verrassend landschap van bergen en meren met spectaculaire panorama’s en natuurlijk verschillende, aangepaste wandelroutes.

 

HAGELAND

Het Walenbos en het Troostembergbos zijn buren maar kunnen toch niet meer verschillend zijn. Het Troostembergbos is ideaal voor een korte wandeling waar jonge gezinnen en hondenliefhebbers hun gading vinden in de speelweide en de hondenlosloopzone. Het is gemakkelijk te overzien en vlot toegankelijk. Het Walenbos daarentegen is een ongerept stukje natuur. Het bos is nat waardoor er volop begroeiing is en het is tevens ook het grootste elzenbroekbos van Vlaanderen dat, met zijn 500 ha, uren wandelplezier biedt. In Haacht kan je trouwens ook nog enkele overblijfselen van de KW-linie terugvinden. De KW-linie is één van de verdedigingslijnen die net voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd werden om België te beschermen tegen een Duitse inval. De linie bestond uit meer dan 400 bunkers en liep dwars door België, van Koningshooikt tot Waver. Vandaar de naam KW-linie. Het is hier heerlijk wandelen. Sommige mensen die een bunker in hun tuin hebben, richtte hem trouwens in als tuinhuisje.

 

BRUSSEL

Wanneer je Brussel zegt, denk je meteen aan Manneken Pis en de overheerlijke verse wafels. De indrukwekkende Grote Markt (waar onze Rode Duivels drie jaar geleden gehuldigd werden) is een vaste publiekstrekker en natuurlijk niet te vergeten het Atomium, ontworpen voor de wereldtentoonstelling van 1958. Maar onze hoofdstad heeft nog zoveel meer te bieden. Je kan de striproute volgen en zo’n 31 muren passeren waarbij bv. Suske en Wiske te zien zijn als muurschilderingen. Het Koninklijk paleis en de prachtige serres zijn altijd de moeite. Of je kan een wandeling of fietstocht maken in de Groene Gordel van Brussel. Je kan ook een bezoekje brengen aan Mini-Europa. Een miniatuurpark aan het Heizelpark in Brussel. Maak een wandeling over het domein van 2,5 ha langs miniatuurversies van de belangrijkste gebouwen en monumenten in de Europese Unie. Wat ook niet op je lijstje kan ontbreken is het Jubelpark. Een uitgestrekt geheel van tuinen, bezaaid met monumenten en musea dat aangelegd werd ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid. Een echte blikvanger is de Triomfboog met 3 booggewelven. Om dan nog niet te spreken over de vele interessante musea die je in Brussel kan vinden.