DENEMARKEN

Denemarken bestaat uit het schiereiland Jutland en ongeveer een 400-tal eilanden. De Denen zijn zeer trots op hun land en het is er dan ook overal heel netjes. In Denemarken zijn er meer bomen dan huizen maar je vind er ook  zandstranden, duinen, fjorden, bossen en meren. Toch kan je er zeker en vast ook de cultuur opsnuiven. Natuurlijk is de hoofdstad Kopenhagen iets dat zeker op je lijst moet staan. Maar het land heeft nog een pak meer te bieden.

Denemarken is divers met voor ieder wat wils. Benieuwd hoe de Denen leven? Dan hebben we één woord voor jou: Hygge. Het  typische Deense woord dat vertelt hoe de Denen leven. Het staat synoniem aan gezelligheid en een warme sfeer waarin je geniet van de mooie dingen in het leven met familie en vrienden. De moeite dus!

 

JUTLAND

Vlak boven de Duitse grens vind je Zuid-Jutland, in de volksmond beter bekend als Sønderjylland. Een stukje Denemarken dat na 56 jaar deel uit te maken van Duitsland, terug herenigd werd met Denemarken. Je kan hier dan ook genieten van een unieke fusion keuken waar Deense en Duitse tradities gemengd worden.  De havenstad Esbjerg biedt een heleboel recreatieve mogelijkheden zoals het maritieme museum, Marbaek met zijn uniek natuurgebied of leren over hoe de vikings vroeger leefden. Ribe is ook zeker een bezoekje waard. Het is een middeleeuws stadje met keienstraatjes en vakwerkhuizen, dat verschillende watersnoodrampen heeft overleefd. Het nationaal park de Waddenzee is dan weer ideaal om zeehonden te spotten. Noord-Jutland is dan weer de top van Denemarken. De zeeën ontmoeten elkaar hier en de schoonheid van de natuur overvalt je. Maak een wandeling door de zandduin Råbjerg Mille waar je je heel even in een woestijn kunt wanen of bezoek het Nationaal Park Thy. Voor de kids zijn er ook dieren- en attractieparken.

 

 NOORD-SEELAND ‘DE DEENSE RIVIÈRA’ & ZUID-SEELAND

Denemarken is een eilandbestemming. Het grootste eiland is Seeland, op slechts een uur rijden van Kopenhagen. Een plek waar zoveel te doen is dat het om moeilijk is om hier een samenvatting van te maken. In Noord-Seeland kun je allerlei verschillende wandel- en fietsroutes vinden. Een wandeling of een fietstocht door het Nationaal Park Koninklijk Noord-Seeland neemt je mee door bossen en open ruimtes, langs stranden en mooie meren. Of ervaar de cultuur van Noord-seeland te voet, met filosofische en Pilgrimwandelroutes zoals de Esrum-Tisvilde Route en de ‘Kierkegaard by nature’ route. Stop zeker ook bij kasteel Frederiksborg of het museum voor de moderne kunst, Louisiana. Zuid-Seeland staat bekend voor zijn prachtige krijtkliffen. In Zuid-Seeland torenen de kliffen van Stevns Klint 41 meter boven de zeespiegel uit. Het is een heus toeristisch trekpleister. Je kunt zichtbare lagen visklei in de kliffen zien, die getuigen van de meteoorinslag die het einde betekende van de dinosaurussen. Je kan dan ook op fossielenjacht gaan. Kortom, het is een echt natuurfenomeen. Bij mooi weer kun je in de verte Zweden zien liggen en heb je zicht op de Sontbrug tussen Kopenhagen en Mälmo.

 

MONS

Na Stevns Klint is ook Mons Klint de moeite. Beide kliffen kan je perfect op één dag bezoeken. Met de camper rijd je ongeveer een 1,5 uur van Møns Klint naar Stevns Klint.. Maar het is veel leuker is het om een nachtje in de buurt te slapen en bij beide kliffen een dagje te spenderen. Er is namelijk zoveel te zien. De kliffen van Mons zijn ongeveer  140 m hoog en zo’n 3 x groter dan die van Stevns. Het is slechts 8 km lang en dus wel een heel stuk korter dan de 20 km van Stevns Klint. Je kan best de 500 trappen naar beneden nemen voor een mooi zicht. Vanaf het kiezelstrand lijken de kliffen nog imposanter. Let wel altijd goed op, er komt regelmatig krijt -en kalksteen naar beneden. Bij Stevns is de Højerup Gamle Kirke zo ooit gedeeltelijk naar beneden gestort. Je kan nog altijd een boottocht boeken of een kajak huren. Een bezoekje aan het geocenter is ook een aanrader, zeker voor de kinderen. Vanuit het center zelf vertrekken twee verschillende wandelroutes. 

Wil je nog meer zien? De eilanden in de buurt Bogø, Farø en Nyord zijn door UNESCO aangewezen als biosfeerreservaat.